Naneli Ayran, Yoğurdun su ile sulandırılması ve içine tuz eklenmesi sonucu elde edilen ayran, hemen hemen herkes tarafından sevilerek içilen bir içecektir. Ayranın mevsimi yoktur. Yaz, kış kebap, döner, çiğ köfte, gözleme ya da lahmacun gibi yöresel yiyeceklerin yanında sevilerek içilir. Bu içeceğin sağlık açısından da birçok faydası vardır. Ayran kesinlikle yoğun kıvamlı olmalıdır. Çok fazla su eklemek tadını bozar. Bugün tarif edeceğimiz ayran hem ferahlama hem de tok tutma özelliğine sahip. O zaman hemen tarifi vermeye başlayalım.
Naneli Ayran için malzemeler
3 su bardağı süzme yoğurt
2 su bardağı soğuk su
5 sap taze yeşil nane
Damak tadınıza göre tuz
Naneli Ayran Nasıl Yapılır?
Ayranı yaparken mikser ya da karıştırıcı kullanmanız daha iyi sonuç verecektir. Süzme yoğurdu geniş ve çukur bir kaba alalım. İçine su karıştırmadan önce yoğurdu karıştırıcı yardımı ile pürüzsüz kıvama gelene kadar karıştıralım. Suyunu azar, azar ekleyip çırpmaya devam edelim. Damak tadımıza göre tuzunu ilave edip, güzelce yıkamış olduğumuz naneleri ince, ince kıyalım ve ayranımızın içine karıştıralım. Özellikle yaz sıcaklarında buzlu olarak servis ederseniz içmeye doyamayacaksınız.