{ "title": "Naneli Lokum", "image": "https://www.nane.gen.tr/images/Naneli-Lokum-98.jpg", "date": "20.01.2024 02:19:31", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Naneli lokum, Türklerin bilinen en eski şekerlemelerindedir. İnsanların, ağzında yumuşakça dağılan yutarken boğaza verdiği rahatlık ve damakta bıraktığı tat ile tercih ettiği lezzettir. Lokum sadece ülkemizde değil neredeyse tüm dünyanın tanıdığı bir lezzettir. Türkiye dışında da üretilmektedir. Lakin ülkemizdekiler gibi bir lezzete ve damak tadına uymamaktadır. Lokum, bir rivayete göre 15. Yüzyıl, bir rivayete göre de 18. Yüzyılda tadılmaya başlamıştır.

Lokumun hazırlanmasında kullanılan içinde olmazsa olmazı şeker, nişasta ve sudur. Bunların yanında potasyum bi tartarat veya tartarik asit veya sitrik asitten biri eklenerek yapılır. Bunların dışında katılacak ya da eklenecek gıdalar ise lokumun çeşitlerini ortaya çıkarır. Meyve kuruları, kuruyemişler, çeşitli aroma verici şerbetler katılarak hazırlanan lokumlarda vardır. Lokum verildiği şekli korumalıdır. Elastiki olmalı yani sünmelidir. Bastırılıp bırakınca eski formuna dönmelidir. Yerken ağızda kaymalıdır.

Günümüzde birçok gıda maddesi lokumların içeriğine girmiştir. Güllü lokum, kivili lokum, ananaslı lokum gibi eski ve yeni birçok çeşidi vardır. Bunların içinde yıllardır nanenin ağızda bıraktığı ferahlığı lokumla birlikte hissettiren naneli lokum vardır. Türk mutfağının vaz geçilmezlerinden olan, gıda sektöründe birçok ürüne aroma katan nanedir. Lokum ustaları naneyi lokumun içeriğine ekleyerek damak tadına hitap etmişlerdir. Özellikle bazı kişiler Türk kahvesinin yanında naneli lokum isterler.

Naneli lokum malzemeleri
Naneli Lokum Nasıl Yapılır?

Orta büyüklükte bir tencereye 1 kilo şekeri ve 2 bardak suyu boşaltalım. Orta derecedeki ateşte şeker eriyinceye kadar kaynamaya bırakılır. Kaynayınca limon suyunu ve kıyılmış nane ilave edilir. Kıvam almaya başlayıncaya kadar kaynatılır; kaynarken üzerinde oluşan köpük alınmalıdır. 100 gram nişasta, yarım çay bardağı suyla çırpılır. Hazırlanan nişasta bulamacı kaynayan şekerli suya yavaş yavaş ve karıştırarak ilave edilir. Daha sonra krem tartar eklenir. Kıvam, macun gibi oluncaya kadar kaynatılır. Kenarları yüksek olan bir tepsiyi badem yağı ile yağlanır. Hazır hale gelen macun tepsiye dökülür, tepsiye yayılması sağlanır ve soğumaya bırakılır. Bir tepsi içerisine pudra şekeri ve nişasta karıştırılarak serilir. Macun tepsiye aktarılır. Küp şeklinde kesilip, pudra şekeri ve nişasta karışımına bulanarak bir tepsiye dizilir. Naneli lokumumuz hazırdır.
" } ] }